Glutenvrij of toch niet Glutenvrij

February 7, 2021

Een tijdje geleden ging op avontuur naar de supermarkt. Ik had een missie te volbrengen en dat was het vinden van een glutenvrije Ketjap Saus dit omdat ik een heerlijk oosters gerecht wilde maken. Mijn ogen vielen gelijk op de Vanka- kawat Ketjap Manis. Op de voorkant van de verpakking staat Glutenvrij. Ik maakte een vreugde-dansje en dacht ´wat top dat ze dit al op de voorkant van het product zetten´.

Van kleins af aan heb ik Coeliakie en weet ik hoe het is om een Glutenvrij leven te leiden. Maar ja ook ik vergeet nog wel eens op de achterkant van de verpakking te kijken. Echt vergeten wil ik het eigenlijk niet noemen. Soms kan ik enorm blij worden als er Glutenvrij op de voorkant van de verpakking  staat. Tuurlijk weet ik dat de ingrediënten van de verpakkingen nog wel eens veranderen. Dat druk ik anderen maar al te vaak op het hart.

Eat good, Feel good

Tijd om de keuken in te duiken. Muziekje aan, wijntje erbij ik was helemaal in mijn element. Tijdens het uitstallen van mijn ingrediënten kreeg ik een ingeving om de achterkant van de Vanka-kawat Ketjap manis te lezen. Tot mijn verbazing stond er Tarwemeel...

Hu, he, wat is dit nu weer

Echt letterlijk dit ging er door mijn heen. Ik heb het wel drie keer opnieuw gelezen. De Tarwemeel stond na de vierde keer lezen nog steeds bij de ingrediënten. Het voelt toch als een teleurstelling want waarom zetten ze op de voorkant van de verpakking dat het glutenvrij is?

Research

Als de Glutenvrije-levensgenieter laat ik mij natuurlijk niet uit het veld slaan en ik ben op onderzoek gegaan. Op de site van de Albert Heijn werd het mij al snel duidelijk. Er staat  vermeldt onder de 20 ppm. Dit betekent dat er een klein deel gluten in kan zitten maar als Glutenvrij verkocht mag worden. Ongeveer 80% van de mensen die Coeliakie hebben kunnen dit verdragen. Maar helaas ook een klein deel niet. Jammer genoeg hoor ik bij het laatste deel, ik kan er absoluut niet tegen.

Balen is het zeker. Maar ik ben blij dat ik jullie misschien kan helpen/ waarschuwen door dit blogbericht. Nogmaals; blijf altijd de achterkant van de producten lezen ook al staat er Glutenvrij op.

Ben jij nu ook een product tegen gekomen waar Glutenvrij op staat maar niet helemaal Glutenvrij is, laat het mij dan weten, zo kunnen we elkaar helpen.

In mijn volgende blogbericht laat ik jullie weten hoe ik er achter kwam dat ik ook niet tegen de 20 ppm Glutenvrije producten kan.

Tot de volgende keer

Liefs,