20 ppm bij glutenvrije producten

February 21, 2021

Een paar jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met de glutenvrije-havermout/muesli van het merk Leev. Ook ik wilde in de ochtend het heerlijke crunchy geluid horen in mijn schaaltje kwark. Na een paar happen verder te zijn dacht ik; hee dit proeft lekker en wat heb ik een verzadigd gevoel, voor mij een echte win-win situatie. Happy me zou je denken..

Het was voor korte duur

Na één uur begon ik mijzelf al niet lekker te voelen. Het draaierige gevoel in mijn buik, hartkloppingen, uitbreken van zweet met vervolgens golven aan overgeven. Ik wist niet wat mij overkwam, kwam dit door de glutenvrije-havermout/muesli of is dit een griep?

Ligt het toch aan de glutenvrije-havermout/muesli?

In de loop de jaren weet ik precies hoe ik mij voel als ik gluten binnen heb gekregen. Voor 90% wist ik het zeker dat dit een glutenfout was maar ik probeerde in rust af te wachten. Druk maken en je er tegen verzetten bij een glutenfout heeft geen zin, het wordt juist alleen maar erger. Ja hoor helaas, de uren verstreken en ik werd zieker en zieker. Voor mij was het overduidelijk ik heb gluten binnengekregen.

Maar wat betekent nu 20 ppm?

20 ppm staat voor; milligram gluten per kilogram (parts per million). Hiermee wordt aangeduid dat er in (glutenvrije) producten een heel klein deel gluten kan bevatten. Ongeveer 80% van de Coeliakiepatiënten kunnen er gewoon tegen en ervaren geen hinder. Maar een heel klein deel waaronder 'ik' kunnen hierbij al last krijgen en zelfs bij producten onder de 10 ppm. Ik hoor jullie al denken; waarom heb je dan niet op de achterkant van de verpakking gekeken. Dit heb ik zeker gedaan, maar ik heb levenslang al Coeliakie en soms hoort daar proberen ook bij. Misschien kon ik er tegen je weet het maar nooit. Helaas was het proberen voor een korte duur. Tegenwoordig lees ik de ingrediënten bij alle glutenvrije producten. De laatste tijd zie ik vaak dat glutenvrije tarwemeel, havermeel en havervlokken etc. worden toegevoegd. Om eerlijk te zijn baal ik hier enorm van. De Nederlandse Coeliakie Vereniging vermeldt in hun artikel hierover het volgende; Vermelding ‘Met zeer laag glutengehalte’ op etiketten moet worden afgeschaft omdat dit voor coeliakiepatiënten een loze en misleidende claim is. Dergelijke producten bevatten tot maximaal 100 ppm gluten (100 mg per kilo), en zijn daarmee voor vrijwel iedere coeliakiepatiënten gevaarlijk. Ik sluit mij hierbij volledig aan.

Wist je dat

In Australië en Nieuw- Zeeland gelden striktere eisen. Daar mogen producten met het label glutenvrij geen spoor van gluten bevatten.

Niet stil zitten

Ik houd niet van stilzitten en zoek graag naar oplossingen. Daarom houd ik op mijn blog een lijst met producten bij genaamd 'de glutenvrije producten onder de 20 ppm'. De eerste tien glutenvrije producten onder de 20 ppm staan loop van deze week online.

Check het kopje producten op de blog.

Heb jij nu ook glutenvrije producten onder de 20 ppm gevonden? Laat het mij dan weten, je helpt mij en vele andere ermee.

Lieve groet en een fijne week gewenst!

De Glutenvrije-levensgenieter.